Det jag som blivande sjuksköterska gör...

Barnen kommer till vår avdelning bland annat för:

Bukont, att de svalt guldpeng, druckit tändvätska, att de har cancer och därför behöver ligga inne, har hjärtfel och behöver observeras, har Cystisk fibros (lungsjukdom), sepsis, diabetes typ 1, lungobstruktivitet (svårt att andas), anafylaktisk chock (överkänslighetsreaktion), frakturer (brutna ben), uppvätskning av olika anledningar, att de ska operera bort tonsillerna (halsmandlarna) med mera med mera.

Jag som sjuksköterskestudent får därför möjlighet att:

* Göra inskrivningar. Prata med barnet när det kommer om vad som hänt, hur det mår (status), om det varit på sjukhus innan osv osv.

* Stickas. PVK (plaströr i armen) måste de flesta barn ha som ligger inne.

* Ge läkemedel som jag först blandat till i beredningsrummet (ja, detta moment är extra nervöst eftersom det är barn.. och blir något fel vet vi mycket tack vare media vad som händer..). Intravenöst (via en central eller perifer ven. CVK och PVK), infusion (via ven men genom dropp) och per oralt (munnen). <- säkert glömt nåt sätt men det gör inget.

* Observera barnen. Titta till dem då och då på rummen för att mäta temp, känna, ta blodtryck, kika om de bleka, be dem berätta hur dem mår och sånt där.

* Dokumentera på dator. Uppdarera barnens "status" under dagen via sökord som "elimination", "nutrition", "aktivitet" etc.

* Vara med läkarna och ronda, lyssna på vad en viss patient ska ha för behandling och sedan se till att denne får den behandlingen. Vi undersköterskor och sjuksköterskor utför det läkarna bestämt.

* Berätta och visa mha pärmar vad de barn som ska opereras kommer att få vara med om. 

* Prata med föräldrar och andra anhöriga, svara på deras frågor och funderingar etc. 

* Rapportera över till personal som ska ta över nästa pass.

... och lite till... ville bara skriva ner lite som Du kan läsa ifall Du är nyfiken. Tycker själv det är roligt att få veta lite mer om vad man egentligen gör inom olika yrken.



Kommentarer
Postat av: Anonym

Fint att du förklarade vad fraktur är =)

Den här statusen du uppdaterar på barnen, är det facebookstatus eller?

2009-10-15 @ 21:09:03
Postat av: Sara

Oj va hemlig det blev i förra inlägget, det var jag Sara som skrev. Här nere Kristina, i springan!

2009-10-15 @ 21:10:42
Postat av: Frida

Mmmm ;) Ja eller deras civilstatus på Facebook e det jag uppdaterar. Har tillgång till deras lösenord och mail där. En liten tjej på tio år har ändrat civilstatus på ca 10 ggr denna veckan. Just nu har hon "det är komplicerat", igår va hon singel. Hennes kille e nog ganska förvirrad nu, hihi.

2009-10-17 @ 12:26:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
RSS 0.91