Tack Malou

Det bästa med att vara ledig en vardag mitt i veckan är att man får sova lite längre, äta en godare frukost långsamt, gå runt i myskläder och se på Efter Tio med Malou von Sivers. Idag var en av mina favoritmänniskor Andreas Carlsson där (som jag nedan ger högst betyg av domarna i idoljuryn... betyg baserade på hur bra de är på att bedöma deltagarna samt lite utseende, hår och mycket leende). Andreas har suttit vid sitt lilla skrivbord en hel del det senaste och knåpat ihop en liten självbiografi som jag tänkte köpa idag. Rätt så roligt med självbiografier tycker jag och speciellt om Andreas-ar har skrivit dem. Han verkar ha levt ett ganska ballt liv så det ska bli intressant att läsa.  



Bild lånad utan att först fråga från tv4.se


Det jag som blivande sjuksköterska gör...

Barnen kommer till vår avdelning bland annat för:

Bukont, att de svalt guldpeng, druckit tändvätska, att de har cancer och därför behöver ligga inne, har hjärtfel och behöver observeras, har Cystisk fibros (lungsjukdom), sepsis, diabetes typ 1, lungobstruktivitet (svårt att andas), anafylaktisk chock (överkänslighetsreaktion), frakturer (brutna ben), uppvätskning av olika anledningar, att de ska operera bort tonsillerna (halsmandlarna) med mera med mera.

Jag som sjuksköterskestudent får därför möjlighet att:

* Göra inskrivningar. Prata med barnet när det kommer om vad som hänt, hur det mår (status), om det varit på sjukhus innan osv osv.

* Stickas. PVK (plaströr i armen) måste de flesta barn ha som ligger inne.

* Ge läkemedel som jag först blandat till i beredningsrummet (ja, detta moment är extra nervöst eftersom det är barn.. och blir något fel vet vi mycket tack vare media vad som händer..). Intravenöst (via en central eller perifer ven. CVK och PVK), infusion (via ven men genom dropp) och per oralt (munnen). <- säkert glömt nåt sätt men det gör inget.

* Observera barnen. Titta till dem då och då på rummen för att mäta temp, känna, ta blodtryck, kika om de bleka, be dem berätta hur dem mår och sånt där.

* Dokumentera på dator. Uppdarera barnens "status" under dagen via sökord som "elimination", "nutrition", "aktivitet" etc.

* Vara med läkarna och ronda, lyssna på vad en viss patient ska ha för behandling och sedan se till att denne får den behandlingen. Vi undersköterskor och sjuksköterskor utför det läkarna bestämt.

* Berätta och visa mha pärmar vad de barn som ska opereras kommer att få vara med om. 

* Prata med föräldrar och andra anhöriga, svara på deras frågor och funderingar etc. 

* Rapportera över till personal som ska ta över nästa pass.

... och lite till... ville bara skriva ner lite som Du kan läsa ifall Du är nyfiken. Tycker själv det är roligt att få veta lite mer om vad man egentligen gör inom olika yrken.



Hejdå alla studenter... =)

Nu får ni klara er själva tills det är dags för mig att plugga i nästa liv (det är ganska skönt att låta hjärnan tro på återfödelse ska Du veta...). Kommer att lämna studentlivet först om 13 veckor men i veckan kommer nyckeln nedan (okej den ser inte exakt ut så men vem bryr sig) att lämnas över i min hand. Nyckeln som låter mig komma lite närmre ett liv där tankar på plugg, tentor, praktik med mera inte förekommer. Ska inte flytta förrän om 2,5 vecka men tycker det är skönt att köra över lite småplock innan allt stort.



Veckans Lycka

Denna veckan är jag kär i min kliniska adjunkt "Sigrid" och en liten femårig kille vid namn "Ludvig".
Sigrid och Ludvig heter i verkligheten någonting helt annat. Är inte kär i dem på det vanliga sättet man är kär i personer utan på min farmors kär-sätt som mer betyder tycker om. Till exempel kan man enligt min farmor säga "nej, den teveserien är jag inte så värst kär i" eller "den salvan har jag blivit så väldigt kär i".

Sigrid är kort, nästan svarthårig, söt, kunnig och pimpinette (stavning?). Mest hennes stil jag gillar. Cool liksom. Inte som en adjunkt brukar va. Mer hipp. För en stund sedan gick hon fram till mig i cafeterian och sa "tjeeenare" och stötte till mig lite i sidan. Hur många adjunkter gör det? Bara Sigrid.

Om jag är kär i Sigrid denna veckan är jag nog ännu mer kär i Ludvig. Han är ett mönsterbarn. Coollugn (sa till exempel inte ett knyst när jag satte en venflon i armen på honom.. sånt där plaströr man får sockervatten i Du vet..) och väldigt pratsjuk och med 1000 roliga frågor på lager. Han frågar de andra syrrorna vart jag är om han inte sett mig på en stund och det kan jag säga blir jag väldigt glad av. Tack vare honom och de andra barnen på avdelningen är jag inte alls rädd för barn längre. De är hur schyssta som helst ju och skulle någon inte vara det har jag kommit på världens bästa sätt att få dem på sin sida och det stavas PLAYSTATION. Bara att rulla in i barnets rum. Lovar att det fungerar =).

Huvud, axlar, knä och tå...

... skulle liksom behöva köra den där sången och göra övningarna som tillhör den ett par gånger. Sitter tyvärr i högskolans bibliotek så det vore inge bra för min image helt enkelt. Ganska rädd om den som Du vet. Vill att ingen ska kunna ifrågasätta min tuffa och hårda yta, utan vara säkra på att insidan ser likadan ut.
Får kämpa för att hålla uppe ögonen även om Sophie (Z) lät mig snooza några gånger imorse. Hon var ovanligt hygglig idag faktiskt för jag hade ställt klockan på 07.00 men jag fick ligga och dra mig till 07.45. Kanske borde byta ut den där lugna låten till något som passar min hårda stil lite bättre. En snabb och högljudd låt får det bli till imorn morgon, kommer aldrig komma upp annars.

NU ska jag fortsätta skriva på skolarbetet här som handlar om en kille som inte alls vill vara med längre. Cancer är djävulens påfund.

Veckans Lycka

Vore verkligen asgosigt att ha en sån här hund som värmer ens badlakan innan man virar det om sig efter duschning :) Vet inte riktigt vad man skulle kunna ha hunden till mer iof så skippar nog att skaffa en tillsvidare. Blir det hund eller katt i framtiden så blir det nog en med lite mindre hud... eller vet inte iof, ganska gulligt med mycket hud också. Eller vad tycker Du?



www.cuteoverload.com


Coming up

Sjuksköterskeklänning på praktiken ikväll som gäller. Så Du vet ;) Trött på att gå runt i nån slags mysdräkt nu och det verkar inte som att en tightare klädsel är på gång det närmaste seklet. Får prova med klänning och se om det känns bättre, annars vet jag inte vad jag ska göra riktigt. Kan inte va mig själv i vanliga sjuksköterskekläder.